STUDIOUS OMOTESANDO

日本発のブランドを発信するセレクトショップ STUDIOUS WOMENS 表参道店の店舗デザイン。複数のSTUDIOUSの店舗が集まる路地の一画に位置し、2層の店舗となっている。ファッションに敏…

日本発のブランドを発信するセレクトショップ STUDIOUS WOMENS 表参道店の店舗デザイン。複数のSTUDIOUSの店舗が集まる路地の一画に位置し、2層の店舗となっている。ファッションに敏感な人たちが往来するこのエリアで、いかに鮮度の高い情報を発信し、人を取り込むことができるかを考えた。
全面ガラス張りの建物の1階には、エントランスを入ってすぐの場所にステージを設置し、期間限定のPOP-UPショップのような企画ができる場所を作った。透明感と広がりを感じるデザインを目指し、主要素材としてガラスと中空ポリカーボネート板を採用。積層した厚み15mmのガラス板をステージに上がる踏み台やハンガーラックのベースとして機能させ、また天井面にはライン照明と中空ポリカーボネート板を組み合わせた大きな照明器具を設置した。
壁にゴールドの特殊塗装を施した階段を上った先の2階はより落ち着いた空間となっている。部屋の中央にディプレイ機能を持った大きな半円の柱を設置し、そこから白い天井面とカーペットが帯状に広がる構成とした。奥の壁面は1階天井と同じ中空ポリカーボネート板と鏡を組み合わせ、柔らかく映り込む仕上げとなっている。小さな空間の中で、シンボルとなる柱を中心に回遊性を持たせ、シーンがドラマチックに変化していくデザインとした。

Completion 2020.6

The store design for a selected apparel shop STUDIOUS WOMENS Omotesando, a boutique to introduce Japanese brands to the world. This two-story store is located on a street where several other STUDIOUS stores stand. Attention was given to how the latest trends can be disseminated and how people can be…

The store design for a selected apparel shop STUDIOUS WOMENS Omotesando, a boutique to introduce Japanese brands to the world. This two-story store is located on a street where several other STUDIOUS stores stand. Attention was given to how the latest trends can be disseminated and how people can be attracted in this area frequented by fashion-conscious people.
On the first floor of the fully-glazed building, there is a stage right at the entrance to hold events such as a limited-time pop-up store. Glass and hollow polycarbonate sheets were selected as the primary materials to design a transparent and open-plan space. The steps to the stage and the base of clothes racks are made of laminated glass plates of 15mm thick, and a large light fixture installed on the ceiling is a combination of LED tubes and hollow polycarbonate boards.
At the top of the stairs along the wall coated with special gold-color paint, a more serene space unfolds. On the second floor, a large semi-circular pillar with displays stands in the center, where strips of a white ceiling surface and a carpet spread out. The wall in the back is a combination of a mirror and the same hollow polycarbonate boards with the first-floor ceiling to create a soft, reflective finish. This small space was designed with the symbolic pillar as the centerpiece so that the scenes transform dramatically around it.

Completion 2020.6

テキストを読むMORE

CLIENT
TOKYO BASE co.,ltd.
LOCATION
Omotesando Tokyo
PHOTO
Takumi Ota