SHIRO TAMAGAWA

自然の素材にこだわった製品を提案するコスメブランド「SHIRO」のショップデザイン。玉川髙島屋S.C内の共用通路に面した間口19m、奥行き1.3mの細長い区画となっている。自然が豊かでのびやかな街…

自然の素材にこだわった製品を提案するコスメブランド「SHIRO」のショップデザイン。玉川髙島屋S.C内の共用通路に面した間口19m、奥行き1.3mの細長い区画となっている。自然が豊かでのびやかな街の様子をイメージし、開放的な心地よさを感じる空間を目指した。
広い間口を生かし、共用通路に沿って1つの大きな白いカウンターを配置。ディスプレイスペース・商品棚・レジ機能・収納をカウンター内に集約し、その土台をセットバックさせることにより、シンプルで浮遊感のあるデザインとした。3.7mのキャンチレバーとなっている端部は先端を薄く仕上げることにより、のびやかな印象を強調している。
カウンターと壁面には、ふたつの異なる天然素材をベースとした左官材を使用し、それぞれ異なる質感を作り出している。壁面は半乾きの状態で骨材を掻き落とすことにより凹凸をもたらし、繊細な陰影が特徴的な仕上げとした。カウンターは手作業で丁寧に磨き、なめらかな質感に仕上げることで、製品のシンプルなデザインをより引き立てている。自然の恵みをそのまま製品に活かすSHIROのものづくりへの想いを、空間的に表現することを目指した。

Completion 2020.7

Store design for the cosmetic brand SHIRO, which offers products made from natural ingredients. The store occupies a long and narrow space of 19 meters wide and 1.3 meters deep, facing a common corridor in a shopping mall located in Tamagawa, Tokyo. The aim of this design was to create a space with …

Store design for the cosmetic brand SHIRO, which offers products made from natural ingredients. The store occupies a long and narrow space of 19 meters wide and 1.3 meters deep, facing a common corridor in a shopping mall located in Tamagawa, Tokyo. The aim of this design was to create a space with a sense of openness and comfort inspired by the town with abundant nature and a relaxed atmosphere.
Taking advantage of the wide frontage, we placed a single large white counter along the common corridor. The display area, product shelves, cash register functions, and storage are consolidated within the counter, whose base is recessed to achieve a simple, floating design. The flat end of the 3.7-meter-long cantilevered countertop accentuates the relaxed impression of the store.
For the counter and the walls, two different plaster materials were applied to create different textures. The aggregates of the wall were scraped off in a half-dry state to create an uneven surface with delicate shades. Meanwhile, the counter was carefully polished by hand to create a smooth texture, accentuating the simple design of the products. This space expresses SHIRO’s passion for harnessing the blessings of nature as it is in its products.

Completion 2020.7

テキストを読むMORE

CLIENT
SHIRO co.,ltd.
LOCATION
Tamagawa Tokyo
PHOTO
Takumi Ota